Elocvență vs. Ceartă
Ce este elocvența?
A călăuzi adevăruiri vitale printre obstacolele mentale ale cuiva.
Conform DEX, elocvent înseamnă: a avea darul de a expune frumos și convingător.
Există o zicală în stand-up: „cinci minute comprimate sunt mai bune decât cincisprezece neglijente și dezordonate”. Cu toate acestea, prezentările nu reușesc să respecte același principiu. Pentru majoritatea vorbitorilor timpul, structura și editarea/modificarea conștientă în timp real, necesare pentru a avea un impact maxim, pur și simplu nu prea există. Prezentatorii cu experiență, care se implică în situații în care trebuie să vorbești unor mase de oameni, tind să fie cei mai buni și cei care știu să se descurce cel mai bine. Știu unde să râdă, știu ce funcționează cel mai bine, știu principiile frazării și, mai mult, știu când anume este momentul să spună o replică.
Atenția majorității celor din audiență se diminuează după zece minute. În studiile făcute de educatorul Wilbert McKeachie acesta demonstrează că „în mod obișnuit, atenția crește de la începutul discursului până la zece minute după acesta, și scade după acel moment”. Acesta este motivul principal pentru care TED și-a scurtat formatul anterior de 18 minute. Mulți producători de conferințe și evenimente nu au ajuns încă la această concluzie. Majoritatea prezentatorilor nu pot ține atenția publicului timp de 40-60 de minute. Este ceva cu care se luptă chiar și cei mai buni dintre ei.
PREDICA
Sfantul Francisc a invitat un novice tânăr ca să predice cu el într-un sat apropiat. Novicele a fost încântat ca un om mai în vârstă, atât de stimat, să-i ceara acest lucru. Sigur va avea de învățat urmărindu-l si observându-l cu atenție pe maestrul său cum predică. Au pornit împreuna pe deal în jos, printre ulițe de țara mărginite de ferme. Sfântul Francisc zambea și saluta localnicii de-a lungul drumului. Zăbovea puțin ca să mângâie câte un animal, se oprea sub un pom ca să asculte ciripitul matinal al păsărilor și părea să savureze frumusețea tihnită a vieții în afara coridoarelor întunecate ale mănăstirii. însa novicele era nerăbdător să ajungă în sat si să-l asculte pe Părinte predicând.
Când au ajuns în cele din urmă în oraș, au luat-o de-a lungul străzii principale pavate. Clădirile obturau lumina. Străzile erau murdare și pline de gunoaie. Animalele scormoneau prin gunoi după resturi de mâncare. Oamenii faceau negoț cu diferite mărfuri. Sfântul Francisc colinda încoace si încolo pe străzile dosnice, continuând să zâmbească și să salute oamenii cu amabilitate. Novicele a început să se întrebe când își va ține Sfântul Francisc predica.
După un timp, monarhul a facut cale-ntoarsă, a luat-o iar pe urmele pașilor lor prin oraș, apoi pe drumul de țară și a început să urce dealul. Tânărul novice încerca să se abțina, dar în timp ce urcau pe cărare spre mănăstire, nu și-a mai putut ține gura:
– Părinte, a întrebat el, am crezut ca mergem în sat ca să predicăm.
– Am fost, a venit replica binevoitoare a Sfantului Francisc. În timp ce ne plimbam, predicam. Uneori nu este nevoie de cuvinte. Simpla noastra prezență le amintește oamenilor ceea ce reprezentăm. Prin faptele noastre, ne-am ținut predica de dimineață.
Întocându-se ca să prindă privirea novicelui său, a conchis:
– Nu are rost să mergem nicăieri să predicăm, dacă nu predicăm în timp ce mergem.
Din înțelepciunea popoarelor:
„Predica bună ar trebui să fie ca fusta unei femei: suficient de scurtă ca să stârnească interesul şi suficient de lungă pentru a acoperi esenţialul” (Ronald Knox)
Întrebările lunii:
- Când este bine să fii elocvent?
- Elocvența te poate ajuta sau împiedica să îți îndeplinești obiectivele?
- Ai un model de om elocvent?
Provocări:
- Notează câteva situații în care nu ai fost elovent, ci mai degrabă certăreț.
- Amintește-ți zilnic că elocvența este esențială în comunicare.
- Vorbește cu elocvență și cu prudență în același timp.
- Învață-i pe cei din jur să fie elocvenți cu ajutorul întrebărilor.
Mai multe idei găsiţi în „Dobândirea succesului adevărat„.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!