Recunoștință vs. Nemulțumire
A le arăta altora prin cuvintele și faptele mele cât au fost de binefăcători pentru viața mea.
Observă beneficiile aduse de ceilalți!
Beneficiem zilnic de ajutorul primit de la sute de oameni aflați „în spatele scenei”. Ei fac curățenie, răspund la telefon, întrețin echipamentele, prestează servicii sau conduc instituțiile. Toți aceștia petrec ani din viață ajutându-ne. Când le-ai mulțumit ultima oară?
Concentrează-te asupra lecțiilor de valoare!
Recunoștința nu depinde de împrejurări, fiind mai degrabă o chestiune de alegere. O persoană recunoscătoare privește dincolo de circumstanțele prezente și se concentrează asupra lecțiilor de valoare ce pot fi asimilate în orice situație! Recunoștința este declanșată de schimbarea atitudinii atunci când descoperim beneficiile primite.
Exprimă-ți recunoștința!
Recunoștința este o exprimare activă, nu o simțire pasivă. Odată ce am înțeles în ce fel cineva a contribuit în viața noastră, trebuie să găsim moduri de a-i arăta că-l respectăm. Esența recunoștinței este să îi onorăm pe ceilalți. Aceasta poate presupune gesturi atât de simple precum a spune „Mulțumesc”, sau atât de elaborate precum o cină oficială.
- Acceptați provocarea? Enumerați zece lucruri pentru care trebuie să recunoașteți că trebuie să fiți recunoscător(toare)!
- V-ați propus vreodată să vă arătați recunoștința față de cineva dar nu ați îndeplinit acest lucru? Ce anume v-a oprit?
- Ce vă face să vă simțiți cu adevărat apreciat(ă)? Cum și-au exprimat alții recunoștința față de dvs.?