Cinstire vs. Lipsă de respect
Ce este cinstirea?
A-i respecta pe cei care conduc datorită autorităților mai înalte pe care ei le reprezintă.
Să îi tratăm pe ceilalți cu respect și considerație.
Din punct de vedere moral, cinstirea reprezintă o combinație de atenție, ascultare și respect, fiind o valoare personală manifestată în relație cu persoanele sau simbolurile, însemnele ori diferite obiecte pe care le considerăm importante.
Acordăm cinste drapelului țării pentru că el ne reprezintă pe noi cetățenii, dar și idealurile noastre ca națiune. În același fel, acordând cinste persoanelor în autoritate peste noi, arată aprecierea noastră față de misiunea instituției în care ne desfășurăm activitatea.
Fiecare persoană are o valoare inestimabilă prin faptul că este o ființă umană. De aceea trebuie să îi acordăm considerație indiferent unde s-ar afla în procesul de maturizare. Un lider va fi interesat de viața unui subordonat respectuos și se va bucura să-i arate la rândul său apreciere încredințându-i responsabilități mai mari, în timp ce-i călăuzește pașii spre a-și atinge potențialul maxim.
Spiritualitatea ne recomandă: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi”.
Solomon, cel mai înțelept om care a trăit pe pământ, i-a îndemnat pe copii de nenumărate ori în Proverbele sale să-și respecte părinții, chiar și atunci când nu mai sunt în mod direct sub autoritatea lor.
În mod evident, ni se poruncește să ne cinstim părinții, dar cum?
Cinstirea este mai mult decât o slujbă adusă cu buzele. Cu fapta şi cu cuvântul cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi vină binecuvântare de la ei.
Pentru un copilaș, ascultarea de părinți merge mână în mână cu cinstirea lor. Acest lucru înseamnă să asculte, să ia aminte și să se supună autorității lor.
După ce copiii s-au maturizat, ascultarea pe care au învățat-o, copii fiind, îi va ajuta să cinstească alte autorități, cum este guvernul, poliția și angajatorii.
În timp ce ni se cere să ne cinstim părinții, acest lucru nu include și să-i imităm în acțiuni lipsite de o temelie morală care ar putea să le dăuneze atât lor cât si celor din jur.
Din punct de vedere psihologic, cinstirea părinților, a persoanelor de atașament, a unor modele, personaje sau obiecte, are legătură cu stima de sine și cu succesul în viață. „Povestește-mi despre relația pe care o aveai cu părinții tăi atunci când erai copil” este una dintre frazele de la începutul multor procese terapeutice.
Relația cu părinții ne modelează copilăria
Numeroase studii și cercetări de specialitate arată că relația cu părinții este crucială în primii ani de viață ai copilului. Copiii care se simt în siguranță, apreciați, iubiți și validați în familie dezvoltă o încredere mai mare în sine, sunt mai independenți și au o mai bună reziliență la situațiile de stres.
Pe de altă parte, copiii care se simt neglijați (fizic și/sau emoțional) sau ignorați de principalele lor figuri de atașament se confruntă cu provocări emoționale, sociale și chiar comportamentale. Depresia și anxietatea, de pildă, sunt printre provocările psihoemoționale des întâlnite în viața copiilor, care simt că n-au parte de iubire și siguranță în relația cu părinții. Așadar, este important să ne înțelegem legătura cu părinții, pentru că ea este relația de atașament care ne-a modelat în copilărie întregul univers emoțional. Și continuă să ne influențeze și odată ce devenim adulți: atât pe plan intrapersonal, cât și pe plan relațional și profesional.
Ce rol joacă relația cu părinții în viața noastră de adult?
Legătura din copilărie cu părinții noștri ne ghidează, inconștient, în majoritatea interacțiunilor din viața de adult. Printre altele, ea stă la baza alegerii unui partener de cuplu care ne amintește de relația avută cu părintele sau îngrijitorul de sex opus. Prin deciziile și alegerile pe care le facem, căutăm să retrăim familiaritatea, deși ceea ce ne este familiar nu este întotdeauna benefic pentru sănătatea noastră psiho-emoțională. Dacă vorbim despre cele mai importante ramuri ale vieții asupra cărora relația cu părinții își pune amprenta, acestea sunt: stilul de atașament, bunăstarea emoțională, sentimentul de autonomie și succesul profesional.
Provocările lunii:
- Găsește motive de cinstire a părinților tăi și onorează-i, ei sunt în tine, prin ADN-ul tău!
- Mulțumește-le părinților pentru tot ce ți-au dat, începând cu viața!
- Setează limite bune în relația cu părinții pentru o viață împlinitoare!
- Realizează-te în viață pentru a fi cinste ție și, prin tine, părinților tăi!
Întrebările lunii:
- Ce relație ai cu părinții tăi?
- Cum crezi că se poate obține o cinstire sinceră a înaintașilor tăi?
- Cum poți renunța la judecata părinților ca să ajungi să cunoști bucuria cinstirii?
Mai multe idei găsiţi în „Dobândirea succesului adevărat„.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!