Chibzuială vs. Naivitate
Ce este CHIBZUIALA?
A recunoaște și a evita cuvinte, acțiuni sau atitudini care ar putea provoca eventuale consecințe de nedorit.
Chibzuială înseamnă „a face ceea ce este corect, chiar și atunci când nu am chef”.
Imaginați-vă că mergeți într-o mașină care este scăpată de sub control. Poate fi înfricoșător și foarte periculos! Acest lucru este valabil și pentru persoanele care sunt scăpate de sub control. Ei se pot răni pe ei înșiși și pe alții.
Chibzuiala este ca și cum ai avea direcție și frâne în călătoria vieții. Înseamnă să spui „nu” unor lucruri, pentru a spune „da” la ceva mai bun – ceva care te poate ajuta să-ți atingi obiectivele!
Chibzuiala este de obicei descrisă în termeni referitori la ce se poate abține cineva a face, incluzând constrângerea de a se răzbuna, dar a acționa sub forma non-violenței și a iertării, abținerea de a arăta aroganță, prin comportament umil și modest, auto-controlul de a nu exagera în nimic prin a fi prudent și constrângerea de a se enerva excesiv prin instaurarea stării de calm și auto-control.
Chibzuiala sau cumpătarea a fost descrisă de gânditori religioși, filozofi, dar și de psihologi ca fiind o virtute. În iconografia clasică, virtutea cumpătării este adesea descrisă ca o femeie transvazând apă dintr-un vas într-altul. Este considerată, atât în filozofia grecilor antici și creștinism, cât și în budism și hinduism, a fi una din virtuțile de cea mai mare importanță.
CUMPĂTARE COSTISITOARE
Un om fu adus înaintea judecătorului pentru mită. Întrucât totul indica vinovăția omului, ce-i rămăsese judecătorului de făcut era să pronunțe sentința. Judecătorul era un om chibzuit. I-a oferit omului trei alternative, din care își putea alege pedeapsa. Acuzatul trebuia fie să plătească o sută de tumani, fie să fie biciuit de cincizeci de ori, fie să mănânce cinci kilograme de ceapă. „Asta cu siguranță nu va fi așa greu”, gândi omul, în timp ce mușca din prima ceapă. Dar, după ce mâncă trei sferturi dintr-o livră de cepe crude, fu copleșit de repulsie doar uitându-se la acele roade ale câmpului. Ochii începură să-i lăcrimeze și șuvoaiele de lacrimi îi curgeau pe obraji. „Inaltă curte, țipă el, cruță-mă de această pedepsă! Prefer să primesc cele cincizeci de lovituri de bici!” În sinea sa, credea că va putea să-și salveze cu viclenie banii. În definitiv, era faimos pentru lăcomia sa. Aprodul îl dezbrăcă și îl puse pe laviță. Dar vederea puternicului aprod și a vergelei de pedeapsă îl făcu să tremure. Cu fiecare lovitură de pe spate, țipa din ce în ce mai tare, până când, în cele din urmă, la a zecea lovitură, hohoti: „Mare Ghazi, ai milă de mine! Cruță-mă de aceste lovituri.” Judecătorul dădu din cap. Apoi omul, care dorise să evite loviturile și să păstreze banii, sfârși prin a încerca toate cele trei pedepse, implorând: „Lăsați-mă numai să plătesc cei o sută de tumani! („Povești orientale ca instrumente de psihoterapie”, Nossrat Peseschkian)
Întrebările lunii:
- În ce domeniu al vieții ești cel mai chibzuit?
- Cum îți planifici viitorul?
- Care este modelul tău de chibzuință din familie?
Provocări:
- Scrie la început de an ce îți dorești să întreprinzi în anul care vine
- Notează detalii ale intențiilor tale, pentru mai multă claritate
- Schițează proiectele care îți vin în minte
- Ce poți face pentru a-ți atinge obiectivele?
Mai multe idei găsiţi în „Dobândirea succesului adevărat„.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!