Ce este VIGILENȚA?
A fi conștient de tot ceea ce se află în jurul meu, astfel încât să am reacții potrivite.
A fi vigilent înseamnă:
– Să intervenim spontan pe parcursul activităților din timpul zilei cu o apreciere la adresa celor ce dau dovadă de o anumită trăsătură de caracter.
– Să ne menținem coloana vertebrală dreaptă prin evitarea companiilor, locurilor sau activităților aparent inofensive, dar care ar putea conduce la influențe și decizii nedorite în viața noastră.
– Să cunoaștem adevărata putere a aparatelor casnice și să anticipăm rezultatele folosirii lor atât în mod corespunzător spre o finalizare bună a lucrului început, cât și în mod necorespunzător, care ar putea sfârși în vătămare corporală.
A fi vigilent înseamnă a da tot timpul dovadă de atenție, a monitoriza atât activitățile plăcute cât și pe cele mai puțin plăcute, a anticipa rezultatele acestor acțiuni și a stabili măsurile necesare în funcție de rezultatele anticipate.
Vigilența este o trăsătură de caracter foarte necesară în zilele noastre. Atenția ne este în permanență distrasă de multitudinea de stimuli din jurul nostru. Este foarte important să fim vigilenți atât pentru siguranța și integritatea fizică, dar mai ales cea a sufletului.
Vigilența este mereu și acum. Intensitatea prezentului anticipând înțelept viitorul. Este asumarea permanentă a lucrurilor de care răspundem. Este atenția și grija față de ceea ce este bun, valoros, trainic, care poate crește și rodi. Este maternitatea a ceea ce devine, este prezența a ceea ce poate fi perceput dar nu se află, este îngerul de pază sau gândul bun, curat și cinstit. Este prietenul tău demn, nedespărțit și de nădejde.