Discreţie vs. Naivitate
A recunoaşte şi a evita cuvinte, acţiuni şi atitudini care ar putea provoca eventuale consecinţe de NEDORIT.
LIPSA DISCREŢIEI PAVEAZĂ CALEA SPRE CONFLICTE
- Pentru a ne menţine o atitudine de discreţie, trebuie să abordăm fiecare situaţie din viaţa de zi cu zi cu mare responsabilitate. Dacă într-un grup discuţia tinde să devină denigratoare la adresa unor persoane ce nu sunt prezente; cu o atitudine plină de smerenie şi discreţie, ar trebui să ne retragem. Acest lucru e mult mai dificil de realizat decât să rămânem şi să participăm la discuţii din dorinţa de a fi acceptaţi şi nu marginalizaţi.
- O pesoană discretă este foarte onestă şi transparentă în opiniile personale, dar îşi alege cu mare grijă cuvintele pentru a le exprima, conform situaţiei şi persoanelor prezente, acesta dându-şi seama de efectele atitudinii, cuvintelor sau acţiunilor sale.
- O persoană discretă alege mai degrabă cuvinte de încurajare sau de onoare la adresa celorlalţi fie că sunt prezenţi sau nu. Aceasta, de cele mai multe ori îi va aduce respect chiar şi din partea taberelor adverse.
- În ultimă instanță discreţia este una din cele mai importante calităţi pentru armonizarea relaţiilor şi a convieţuirii în linişte şi pace. Lipsa ei pavează calea spre conflict.
“Chiar dacă spui ceva rău numai în glumă despre aproapele, nu cu o reală intenţie de a-i face rău prin aceasta, poţi să-i vătămi puternic cinstea.”
Sfântul Efrem Sirul
Mai multe idei găsiţi în “Dobândirea succesului adevărat”.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!