Cum vă simțiți când cineva vă minte în față?
Onestitate vs. înșelare
A dobândi încrederea pentru viitor prin relatarea corectă a evenimentelor din trecut.
Discerne onestitatea!
„Un kilogram” este 1 kg. Onestitatea este consistența cuvintelor sau a faptelor cu standardul care le măsoară. Ce s-ar întâmpla dacă ai cumpăra un kilogram de mere și ai primi doar jumătate din cantitatea pe care ai primit-o când ai făcut aceeași cumpărătură cu o săptămână în urmă? Armonia relațiilor interumane și bunul mers al societății depind de respectarea întocmai a standardelor și a promisiunilor.
Spune adevărul!
Uneori a spune adevărul este dureros. Dureros pentru noi, dar, mai important, dureros pentru ceilalți. Însă doar când facem un efort conștient pentru a proteja adevărul, cei din jur vor putea avea încredere în noi. De aceea, onestitatea este într-adevăr cea mai bună politică—chiar și atunci când nu este convenabil.
Câștigă încrederea!
Inima onestității este să îi onorăm pe ceilalți și să ne onorăm pe noi înșine înfruntând realitatea și ajutându-i pe alții să facă același lucru. Onestitatea autentică îi ajută pe ceilalți să înțeleagă situația, în loc de a folosi informațiile pentru a-i conduce la o impresie falsă. Acest lucru construiește încredere—care este esențială atât pentru echilibrul personal, cât și pentru succesul muncii de echipă.
- Care ar fi trei motive pentru care o persoană ar minți? Ce calități de caracter lipsesc în fiecare situație?
- Când tăcerea devine minciună?
- Când este cel mai dificil să spunem adevărul? Ce ne poate motiva să spunem adevărul în acele situații?