Ce este răbdarea?
A accepta o situație dificilă fără a-mi proiecta un termen final pentru curmarea ei.
Un criteriu de măsurare al maturității este cât timp poate aștepta cineva de la reușită până la recompensă. De multe ori te bucuri mult mai mult de un lucru dacă ai așteptat o perioadă de timp înainte de a-l primi.
Așteptarea nu trebuie să însemne inactivitate. Întotdeauna există ceva care trebuie făcut. Întreabă-te ce alte lucruri pot fi realizate în timpul așteptării. Nu lăsa aceasta să-ți împiedice bunul mers al activităților zilnice.
Cum ne putem dezvolta răbdarea?
Un suflet nobil face planuri alese și cu răbdare și perseverență le împlinește.
Credincioșii au venit în mulțime pentru a auzi cuvintele înțelepte ale Monahului. Un bărbat a ascultat atent și devotat, s-a rugat cu credință și fervoare, și, în cele din urmă l-a părăsit pe Monah când a venit seara. El a ieșit cu greu din mulțime, dar imediat a venit într-un suflet înapoi și a început să se plângă, cu o voce agitată, „O, doamne! În această dimineață mi-am condus calul către tine, Monahul Domnului, ca să te ascult. Acum, calul a plecat. Este aceasta justiţia divină? Este aceasta răsplata pentru credința mea? Este aceasta mulțumirea pentru rugăciunile mele?” Monahul a ascultat aceste cuvinte disperate și a răspuns cu un zâmbet îngăduitor, „Crede în Dumnezeu și leagă calul bine (sigur).”
Marshmallows
Experimentul marshmallows al Universității Standford în 1970, a revelat cum și când apare răbdarea și efectele pe care aceasta le poate avea asupra oamenilor. Studiul a presupus următoarele caracteristici: mai mulți copii cu vârsta cuprinsă între trei și șase ani, au fost puși într-o cameră cu un cercetător.
Cercetătorul le spunea că pot lua o bomboană de pe masă acum sau pot aștepta treizeci de minute până se întorcea el dintr-un cabinet învecinat, iar atunci pot lua două bomboane. Unii copii (cei mai mulți) au luat o singură bomboană. Ceilalți (mult mai puțini) au așteptat pentru a lua două bomboane. Aceasta a fost prima etapă a studiului.
Întârzierea efectivă a gratificării depinde în mare măsură de evitarea sau suprimarea cognitivă a obiectelor recompensă în timp ce se așteaptă ca acestea să fie livrate. În plus, atunci când copiii se gândeau la recompensele absente, era la fel de dificil să întârzie gratificarea ca atunci când obiectele de recompensă erau direct în fața lor. În schimb, atunci când copiii din experiment au așteptat recompensa și aceasta nu era vizibil prezentă, ei au putut să aștepte mai mult și să obțină recompensa preferată. Experimentul cu marshmallow de la Stanford este important pentru că a demonstrat că întârzierea efectivă nu se obține doar gândindu-ne la altceva decât ceea ce ne dorim, ci mai degrabă depinde de mecanismele de suprimare și evitare care reduc frustrarea.
Frustrarea așteptării unei recompense dorite este demonstrată frumos de autori atunci când descriu comportamentul copiilor. „Au găsit diferite moduri de a petrece cele 30 minute, distrăgându-și atenția de la bomboană, experimentând diferite emoții: de la agitație extremă la somn profund”.
După treizeci de ani, copiii (deveniți deja adulți) au fost rechemați la centrul de studii. Au fost înregistrați în acel moment mai mulți indicatori ai vieții personale și au fost constatate următoarele: majoritatea copiilor care au așteptat cele treizeci de minute (65%) erau căsătoriți și aveau copii, nu prezentau dependențe (alcool, tutun, droguri, etc), aveau funcții de conducere în companiile unde lucrau, nu prezentau boli cardiovasculare.
Din înțelepciunea credinței:
- Fără răbdare nu-i învățătură. – proverbe din Rusia.
- Răbdarea e cea mai bună doctorie.
- Omul cu răbdare trece chiar și marea.
- „Rabdă inimă și taci, că tot tu ai să le faci.
Rabdă, suflete, cât poți, nu-ți da taina către toti.” - Să nu dea Domnul omului cât poate răbda.
- Cine rabdă nu greșește.
- Rabdă un ceas și-i trăi un an.
Întrebările lunii:
- Dă exemple de situații în care ai avut răbdare.
- Numește cele două aspecte ale răbdării.
Provocări:
- Notează câteva situații în care nu ai fost răbdător, ci mai degrabă nervos – descrie emoțiile pe care le-ai descoperit.
- Amintește-ți zilnic că răbdarea este esențială în comunicare – poartă o brățară de răbdare.
- Poartă-te cu răbdare și cu prudență în același timp.
- Învață-i pe cei din jur să fie răbdători cu ajutorul întrebărilor – Ce te face să te grăbești? Unde vrei să ajungi? Cât de important este să îți rezolvi chiar acum nevoia? De ce?
Mai multe idei găsiţi în „Dobândirea succesului adevărat„.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!