Ce este atenţia?
A-i acorda unui om prețuirea cuvenită, concentrându-te asupra spuselor sale.
Descoperă valoarea celor de lângă tine!
Când te oprești din ceea ce faci și îi acorzi unei persoane atenția ta totală, îi transmiți că i-ai perceput valoarea, îți pasă cum gândește, și îi oferi cel mai prețios dar al tău – timpul.
Dacă un lucru merită făcut, atunci merită să-i acordăm atenție!
Când îți concentrezi atenția asupra muncii tale, le transmiți celorlalți că ceea ce faci este important, și îi inspiri și pe alții să lucreze la potențialul lor maxim. Informația pe care o colectăm în orice domeniu depinde de atenția noastră, și ne ajută să luăm decizii bazate pe realitate, să facem lucruri de calitate, și să dezvoltăm relații pe termen lung.
Evită greșelile costisitoare!
În 1912 Titanicul supranumit și „Nava care nu se scufundă” a sfărșit pe fundul oceanului în urma unei greșeli umane. Căpitanul Smith a ignorat atenționările celorlalte nave de existența ghețarilor și în loc să ocolească zona a mărit viteza de deplasare. Pierderile financiare de aproximativ $20 milioane pălesc în față pierderilor umane de peste 1500 de persoane.
Atenția este vitală!!!
A fi atent pare un lucru comun, însă puţini dintre noi realizăm că direcţionarea atenţiei proprii este o artă. Indiferent de capacitatea atenţiei tale, modul în care o poţi orienta şi locurile către care o orientezi îţi dirijează viaţa. Pentru că e o mare diferenţă între a fi proactiv, creativ, productiv, obţinând performanţe reale pe toate planurile şi să stai într-un fotoliu urmărind unul după altul câteva filme. În ambele cazuri tu eşti atent la ceva, însă rezultatele diferă radical.
Acum în epoca informaţiei, atenţia ta este extrem de solicitată şi ai o gamă extrem de largă de opţiuni, iar tu decizi cărui stimul să îi oferi o parte, sau chiar întreaga ta atenţie.
Această alegere este a ta în totalitate şi va avea un impact major asupra întregii tale vieţi personale, sociale şi profesionale. Tot ce ai de făcut pentru a schimba ceva în viaţa ta este să alegi conştient cui acorzi atenţie. Succesul este, în mod evident, atenţie focusată spre un scop.
Problema zilelor noastre constă în faptul că suntem bombardaţi din toate părţile cu prea mulţi stimuli şi avem extrem de multe variante de ales, iar selecţia celor utili ce ne pot fi de real folos, de cei care doar ne încarcă neuronii cu balast necesită discernământ.
Acest proces de filtrare, selecţie şi alegere optimă este cheia unei vieţi armonioase. Indiferent de domeniul în care funcţionezi, capacitatea ta de a alege conştient şi de a te concentra asupra propriilor tale interese, este factorul care te va duce spre succes.
La fel, identificarea unor piedici majore, a unor factori care te distrag din activitate, te va ajuta să înlături distragerile atenţiei tale. Pentru că oricât de bine pregătit ai fi, concentrarea pe scopurile tale te va menţine pe drumul tău, iar distragerea atenţiei te va scoate din starea de concentrare, şi te va opri din drum.
Din înțelepciunea popoarelor:
Aşa cum cea mai mică pată pe o haină albă se vede imediat, tot aşa cel mai mic defect al unui om virtuos atrage atenţia tuturor.
Caută respectul, nu atenţia!
Proverbe și zicători Amerindiene
Unde îți dai energia, îți plasezi atenția.
(Joe Dispenza)
Pentru opționalul „Mai întâi caracterul” sau ora de dirigenție:
1. Numără cuvinte
Cel mai simplu mod în care să îți antrenezi atenția este să numeri cuvinte.
Da, ai citit corect!
Să numeri cuvinte sună ridicol de banal, însă este modul ideal în care să te concentrezi pe o activitate și nimic altceva. Pune mâna pe prima carte care îți sare în ochi, deschide-o la orice pagină dorești și apucă-te să numeri toate cuvintele. După ce ai terminat de numărat, notează numărul total de cuvinte iar apoi mai numără o dată pentru a verifica.
- Dacă numerele diferă, ia-o de la capăt.
- Dacă pierzi șirul în timp ce numeri, ia-o de la capat.
Reține!
Scopul este să îți crești atenția, deci nu contează cât de banală e activitatea prin care te antrenezi.
2. Practică mindfulness
Lăsând la o parte aspecte ca sănătatea și stresul, mindfulness te ajută să îți antrenezi atenția oriunde și oricând și asta deoarece este o practică incredibil de adaptabilă ce îți poate îmbunătăți viața în numeroase feluri.
Tot ce trebuie să faci este să:
- Alegi un obiect aleator pe care să te focusezi.
- Privești acel obiect ca și cum îl vezi pentru prima dată și habar nu ai ce este.
- Cauți să observi cât mai multe caracteristici (mărime, greutate, textură, formă, culoare, miros, funcție, etc.).
- Ignori orice gând care îți trece prin cap în acel moment.
3. Folosește cărți de colorat
La fel ca număratul cuvintelor, coloratul este o activitate simplă care presupune să rămâi concentrat pe ceva pentru o perioadă mai lungă.
Așa că fă rost de creioane, comandă-ți o carte de colorat și antrenează-ți atenția într-un mod amuzant și captivant.
4. Exersează-ți atenția cu Testul Stroop
Deși inițial a fost dezvoltat pentru evaluarea unor abilități cognitive, testul Stroop poate fi unealta perfectă cu care să îți „șlefuiești” atenția.
Aruncă o privire pe poza alăturată.
După cum vezi, avem mai multe nume de culori scrise în culori diferite.
Tot ce trebuie să faci este să citești cu voce tare – și cât de cursiv poți – această listă. De fiecare dată când rostești culoarea în loc de cuvânt, trebuie să o iei de la capăt.
Când începi să te obișnuiești cu exercițiul, schimbă regulile. Mai exact, citește cu voce tare culoarea fiecărui cuvânt.
Să îți antrenezi atenția nu e rocket science. Îți trebuie doar răbdarea și perseverența pe care o ai atunci când încerci să antrenezi un mușchi.
Întrebările lunii:
- Ați fost vreodată ignorat(ă)? Cum v-ați simțit?
- Care sunt persoanele care merită atenția noastră?
- Care poate fi costul neatenției?
Mai multe idei găsiţi în „Dobândirea succesului adevărat„.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!