Mulțumire vs. Lăcomie
Ce este MULȚUMIREA?
A-ți da seama că adevărata fericire nu depinde de condițiile materiale.
Starea de mulțumire este una dintre cele mai râvnite stări sufletești. Ea începe cu mulțumirea față de Dumnezeu, manifestată prin rugăciunea de mulțumire, continuă cu mulțumirea de sine, prin contemplarea bunătăților care ne înconjoară și a reușitelor personale și se revarsă în jurul nostru prin mulțumirea față de cei din jurul nostru, cei dragi și apropiați sau simpli trecători.
Dacă înaintașii noștri ne-au îndemnat cu proverbul „Fă rai din ce ai”, astăzi starea de mulțumire pare să aibă o poziție fragilă în sufletul nostru, fiind ușor zdruncinată de banalitățile de zi cu zi, cărora le dăm voie să umbrească binecuvântările lui Dumnezeu care se revarsă asupra noastră.
Cum cultivăm mulțumirea într-o societate care trăiește într-o cultură a nemulțumirii?
Prin concentrarea asupra relațiilor de calitate, timp petrecut cu familia, ierarhizarea valorilor personale și ale familiei, aprecierea momentelor spirituale și căutarea celor bune și de folos reușim să găsim sensul existenței noastre și mulțumirea.
Ce este mulțumirea?
În îndepărtatul Orient, un prinţ bolnav de prea mult bine îşi căuta vindecarea. A întrebat magi, a întrebat doctori şi vraci, în căutarea unui leac minunat. Boala înainta galopant, surpând viața tânărului prinţ. Într-una dintre zile, i s-a arătat un bătrân cuviincios, care i-a spus:
– Dacă vei purta o singură zi ciorapii unui om fericit, cu siguranţă te vei vindeca!
Tânărul fremăta de bucurie! Cu siguranţă o să găsească repede un om fericit care să-i împrumute ciorapii, iar pe acela o să-l îmbrace cu totul în aur! Întrebă pe miniştrii săi dacă sunt fericiţi şi fiecare a dat înapoi… a întrebat familia sa, slugile palatului, însă omul cu totul fericit întârzia să apară. În inima tânărului prinţ beteag, nesiguranța lua locul speranței. Unde să îl găsească pe omul fericit? A trimis generalii în ţară, cu misiunea de a se întoarce cu ciorapii unui om cu totul fericit.
Din păcate, nu l-au găsit. Pe când se întorceau deznădăjduiți către palat, s-au oprit pentru a se odihni într-o poiană. La marginea pădurii se zărea o căsuţă cu cerdac şi cu flori în glastră, aşa, ca în poveşti. În speranța unui pahar rece cu apă, generalii s-au apropiat de bordei. În curte, un bătrânel spărgea lemne. Parcă şi uitaseră misiunea lor, când unul dintre ei întrebă:
– Spune moşule, matale eşti fericit aici, în capătul acesta de lume?
Moşul, copleşit de neașteptata vizită imperială, fără a se gândi prea mult, zise:
– Dar, cum să nu fiu fericit? Atât timp cât dimineaţa mă trezesc sănătos şi mai prind o nouă zi lăsată de la Dumnezeu, atât timp cât baba, copiii şi nepoţii sunt sănătoşi şi eu sunt împăcat cu Dumnezeu, sunt cel mai fericit om de pe pământ!
Sclipind de bucurie, generalii au prins a-l descălţa pe moş. Şi, scoţându-i ciubotele, au încremenit – omul fericit nici măcar nu avea ciorapi!
(adaptare după N. Pesechkian, Poveşti Orientale)
Din înțelepciunea popoarelor:
- Dacă nu găseşti niciun motiv ca să mulţumeşti, greşeala zace în tine.
- Să cinsteşti pe cei bătrâni şi de sfat să le mulţumeşti.
- Înainte de a mânca, ia-ţi timp să mulţumeşti mâncării.
Întrebările lunii:
- Ce ai învățat tu alături de părinții tăi?
- Erau niste persoane care erau ușor de mulțumit?
- Erau persoane nemulțumite în permanență? Nemulțumite de sine? De ceilalți? Te criticau?
Provocărea lunii:
- Scrie o scrisoare de mulțumire persoanei care ai fost acum 10 ani.
- Cum vă puteți bucura mai mult de lucrurile pe care le aveți?
Mai multe idei găsiţi în „Dobândirea succesului adevărat„.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!