Smerenie vs. Mândrie
Ce este smerenia?
Să conștientizez că reușitele sunt rezultatele investițiilor făcute de ceilalți în viața mea.
Urmărește țeluri mai înalte decât tine!
Când ne gândim la oamenii de succes, nu smerenia este prima calitate care ne vine în minte. Însă ea este o rampă de lansare care îi ajută pe lideri să urmărească țeluri mai înalte decât ei înșiși, dar și să dezvolte calități în oamenii de lângă ei. Unui lider smerit îi pasă atât de mult de ceilalți și de lucrurile care trebuie făcute, încât nu are timp să își lustruiască imaginea.
Vezi contribuțiile altora!
Nu este nimic rău în a avea nevoie de ajutor acasă sau la locul de muncă. Aceasta face parte din viața reală! Smerenia ne ajută să vedem contribuțiile altora în viața noastră și ne inspiră să investim, la rândul nostru, în viețile celor cu care intrăm în contact. Cere indicații suplimentare și chiar ajutor atunci când ai nevoie, în loc să pretinzi că nu ai nicio problemă sau că le știi pe toate.
Smerenia înseamnă tărie de caracter, nu slăbiciune!
Identifică problemele semnalate de criticii tăi, astfel încât să le poți corecta înainte ca ele să te conducă la decizii incorecte. Nu uita: smerenia este o calitate esențială și deseori face diferența între mediocritate și măreție.
Mândria și Smerenia
Cu toții știm că în lume există personaje cu numele: Tristețe, Bucurie, Smerenie, Mândrie, Răbdare, Răutate, Fericire, Împlinire. Bănuiesc că mulți dintre voi, le-ați întâlnit. Am să vă povestesc azi, despre două personaje, Mândria și Smerenia.
Pe o stradă lată, cu tei și castani de o parte şi de alta, cu case spațioase și multă liniște, locuiau două fete, una mai frumoasă ca cealaltă.
Mândria, o fată înaltă, cu părul lung, de culoarea corbului, cu pielea albă ca zăpada proaspăt așternută, sprâncene frumos arcuite pe bolta frunții înalte, care protejează doi ochi de un albastru-cenușiu, intens. Buzele subțiri – superstițiile din popor spun că ar fi semn de răutate – oferă în permanență un zâmbet perfid, de superioritate. Ținuta dreaptă, mersul apăsat și privirea pătrunzătoare, o fac pe această fată destul de nesuferită. Casa în care locuiește este frumoasă, impunătoare și rece asemenea Mândriei.
– Ce faci, Smerenia?
– Mulțumesc bine, Mândria, merg să duc plăcinta caldă copiilor. Tu?
– Uite, mă cam plictisesc. Nu găsesc nimic interesant de făcut. Răutatea, Fericirea, Împlinirea nu știu pe unde își petrec timpul. Nu mi-au spus nimic.
– Uite, îți propun să mergi cu mine să ascultăm poveștile copiilor care s-au întors de la școală.
– Nu pot face aşa ceva! Îmi murdăresc superba rochie nouă, pe care nici nu ai avut bunavoință să mi-o admiri.
– Este foarte frumoasă. Îmi cer scuze, dar tu ai numai haine deosebite, iar acum, chiar mă grăbesc să ajung la acești copii. Poate te răzgândești și mă însoțești.
– Nu, nu, du-te liniștită.
Smerenia, este o fată foarte slăbuță, cu un zâmbet atât de cald și molipsitor. E imposibil ca cineva să o privească și să nu se binedespună. Poartă haine simple, de cele mai multe ori confecționate de ea, din haine primite în dar de la alte persoane. Părul castaniu și-l ține prins în cosițe. Mâinile par atât de fragile, dar ce iese din ele sunt adevărate opere de artă. Este o fată plăcută, căutată de personajele pozitive, dar și de cele negative, care o vor ca aliat datorită inteligenței sale.
– V-am adus prăjitura! Hai să mâncați acum cât este caldă. Cum a fost ziua la școală?
– Am făcut fapte bune, aşa cum ne-ai învățat. Am udat florile după ce le-am ridicat, căci fuseseră folosite ca arme de copiii bătăuși.
– Am ajutat un coleg să-și rezolve un exercițiu pe care nu-l înțelesese.
În aceste clipe de povestit intens, se auzi o căzătură. Toți și-au îndreptat atenția spre locul de unde venise zgomotul.
– Este Mândria! De ce nu ai intrat? întrebă o fetiţă veselă, cu obrajii roșii.
– Este prea mândră să stea cu oameni inferiori din punct de vedere material, grăi repede și supărat un baiețel rotofei.
Mândria și-a scuturat rochia cea nouă, care s-a și rupt într-o parte, și s-a întors spre casă.
– Este cazul să-mi schimb comportamentul. Sunt atât de singură, și nu îmi place deloc. Voi dărui mai mult, mă voi împrieteni cu Smerenia și îi voi acorda sprijin în activitățile ei atât de plăcute și relaxante.
Mândria și Smerenia au devenit prietene. Foarte rar, Mândria își manifestă superioritatea vis-a-vis de ceilalți. Atâta timp cât există voință, schimbarea în bine a caracterului se poate realiza.
Provocările lunii:
- Dacă luăm în considerare ceea ce spunea John Templeton că „smerenia intelectuală e cheia către progres”, este evident faptul că aceasta nu este o slăbiciune, ci este mai degrabă o putere!
- Ce poți face pentru a te dezvolta în această direcție?
- Deleagă puterea și decizia către echipă;
- Inspiră-i pe alții să își depășească potențialul;
- Scalează siguranța psihologică și autonomia;
- Vorbește mai puțin și ascultă mai mult;
- Recunoaște că nu știi tot;
- Nu folosi frica ca o tactică pentru a forța ceva;
- Caută feedback constant și acceptă-l;
- Investește timp de calitate în învățare în fiecare zi;
- Creează neîncetat claritate și context;
- Focusează-te pe ceilalți mai mult și pe tine mai puțin;
- Învață din greșeli și sărbătorește succesul;
- Împărtășește succesul cu ceilalți;
- Trăiește integru;
- Pune sub tăcere ego-ul.
Întrebările lunii:
- Care din aceste comportamente le manifești TU în acest moment?
- Unde simți că e nevoie de îmbunătățire?
- Care ar fi primul pas pe care l-ai face?
- De ce anume ai avea nevoie să reușești ce ți-ai propus să faci diferit?
Mai multe idei găsiţi în „Dobândirea succesului adevărat„.
https://characterfirst.ro/manuale/49-lectii-despre-caracter/
Echipa Character First.
Vă rugăm răspândiți!